Sanki Devrim (Bir Devrim Gezi’sinden Notlar)-Barış Yıldırım
Mahir’in gördüğü düştü Gezi, İbo’nun sezdiği altın çağ. Deniz’in sehpada son haykırdığı, Mazlum’un hücre demirine ateşten bir bayrak gibi astığı. Kuşaklar boyunca bir karanfil tarlası halinde düşen devrimcilerin yenilgide, tutsaklıkta, ölümde ele -ve bazen söze bile- vermedikleri umuttu.
Pir Sultan’ın çaldığı sazdı Gezi, veziriazamın elleriyle boğduğu bir çocuğun Celali babasının elindeki peştar ve Paris Komünü’ne Enternasyonal bir ağıt yakan Pierre De Geyter’in evindeki armonyum. Bir denizdi Gezi, Onbeşler’i boğan denize karşı. Siyahın karşısında kızıl, Karadeniz’in karşı kıyısında Sovyetler.
Mehmet’i Ethem’e, 1 Mayıs’ları 31 Mayıs’a ulayan bağlacın adıdır. Düşenler bunun için düştüler; vaktini, yerini, adını bilmedikleri bir isyan için.
Gezi, belki adını bile bilmediği kardeşlerinin, belki adını bile koyamadıkları umudu için ayağa kalkmış halklardır…
YAZAR HAKKINDA
Barış Yıldırım 1975 doğumlu, Dersimli. Tutsaklık sürecinin sonunda Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro/Dramatik Yazarlık bölümünden mezun oldu. ODTÜ Felsefe Bölümü’nde ‘Marx’ta İçerik ve Biçim’ adlı tez çalışması ile yüksek lisans eğitimini tamamladı. Şu an Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nde Siyaset Bilimi ve DTCF’de Tiyatro bölümünde doktora eğitimini sürdürmekte. Çevirmenlik, senaristlik, bestecilik ve yazarlık yapıyor.
İngilizce ve İspanyolcadan yayımlanmış çeşitli çeviri kitaplarının, derleme kitaplara yaptığı katkıların yanı sıra Dünden Yarınları Görebilenlerimize isimli bir şiir kitabı, çeşitli albümlerde şarkıları var. Tiyatro, sinema, edebiyat, kültür, felsefe ve siyaset konulu yazılar yayımladığı dergi, gazete ve internet portalleri arasında Fraksiyon, Sendika, Bianet, Mimesis, Sahne, Red, Mesele, Evrensel Kültür, Katık, Altyazı, Rh+, Radikal, Evrensel, Birgün, Özgür Gündem, Kampfplatz, MRZine bulunuyor.
(21)