Akdeniz Hep Oradaydı-Sabit Sümer

Arman’ın tek dileği, sevdalısı olduğu beyaz kasabasına armağan olacak, adı onunla anılacak bir öykü yazmaktı; yıllardır içinde hüzünlü bir koza gibi açılmayı bekleyen Akdenizli iki yüreğin, Limyra ile Ardys’in öyküsünü… Ksantos’un dansçı prensesi Limyra ile Prens Ardys’in, Kral İskender’in kılıcından akan kanlarla ıslanan trajik aşkları, aslında yıllar önce, Arman genç bir arkeolog iken filizlenmişti içinde, ama öykünün olgunlaşması, sözcüklere dökülmesi için yazarın da belki benzer acılar çekmesi, belli bir olgunluğa erişmesi gerekiyordu. O zaman geldiğine göre şimdi yapılması gereken, gidip bu trajik aşkı, yaşandığı kendi coğrafyasında, yani Kaş’ta, Patara’da, Ksanthos’da duyumsamak, yoğunlaşan duyguların yakıcı sözcüklere dönüşmesini sağlamaktı.

YAZAR HAKKINDA

Sabit Sümer 1955 yılında, Ankara’da dünyaya geldi. 1979 yılında, “Hacettepe Üniversitesi, İşletme Yönetimi Bölümünden” mezun olarak iş hayatına atıldı. Çalıştığı yıllarda işi gereği, dünyada pek çok ülkeyi ziyaret etme şansı bulan yazar, 1989 – 1991 yılları arasında da Antalya’nın Kaş ilçesinde yaşamış, burada geçirdiği üç yıl, içindeki yazma duygusunun yazma eylemine dönüşmesinde temel itici güç olmuştur. Yöredeki Antik Likya tarihine ilişkin, Ksanthos kentinin trajik öyküsünün yer aldığı ve son derece olumlu eleştiriler alan “AKDENİZ HEP ORADAYDI” isimli lirik romanı, işte bu dönemin ürünüdür. Bu romanın dışında, Haçlı Seferleri sırasında kurulmuş, dinsel saplantılara sahip tehlikeli bir tarikatın, sonradan dünyaya egemen olan devasa bir örgüte dönüşmesi ve sıradan bir insanın, tesadüfen varlığını öğrendiği bu kanlı örgütle mücadelesini anlatan romanı “GÖLGE KARDEŞLİĞİ”, okuyucular arasında büyük ilgi görmüş, Sabit Sümer bu romanıyla birlikte, basında “Türk Dan Brown” olarak anılmaya başlamıştır.

Yazarlar-Sabit Sümer

Yazarlar-Sabit Sümer

Bu romanın ardından, yazarın, 1864 yılında Kapadokya da, Karvalli (Günümüzde Gelveri/Güzelyurt) Kasabasında geçen bir gerilim öyküsünü anlattığı ve senaryolaştırma çalışmaları devam eden “KIZLAR MANASTIRI” isimli son romanı da 2008 Şubatında yayınlanarak, kendi tarzı içerisindeki önemli kitaplar arasında yerini almıştır. Gölge Kardeşliği’nin 2010 yılındaki yeni basımının ardından, yazarın merakla beklenen son çalışması, Ankara’da geçen bir tarih-gerilim-serüven romanı olan “PESSİNUS GECESİ” hafta başında okurlarıyla buluşmak üzere raflardaki yerini almıştır. Türk basınınca tarzı, romanlarındaki tarihi atmosfer ve özenli kurgu nedeniyle Türk basınında ünlü Amerikalı yazar Dan Brown’a benzetilse de, Sabit Sümer, daha çok Fransız gazeteci/yazar Jean Cristophe Grangé ile Amerikalı gerilim romanları yazarı Dean Koontz’dan etkilendiğini ifade etmektedir. Yazarın, yukarıda bahsedilen iki romanı dışında, içinde çocuk gözüyle bir otobiyografisinin de yer aldığı, 14 öyküden oluşan “YAĞMURDA ERİYEN ADAM” isimli, bir de öykü kitabı bulunmaktadır.

Sabit Sümer’in, belki de köklerinin anne tarafından Kuzey Kafkasya ve baba tarafından Anadolu Selçuklularına uzanmasının doğal bir sonucu olarak tarihe, arkeolojiye, Akdeniz ve Anadolu kültürlerine duyduğu hayranlık, tüm romanlarında açıkça fark edilir. Yazar, ayrıca babasının, yüce önder Atatürk’ün hemşerisi ve köşkte marangozu olmasından duyduğu gururu sık sık vurgular. Sabit Sümer’in, romanları dışında, büyük bir okuyucu kitlesine sahip “Der Ki” isimli, spritüel Internet dergisinde de “Sümer Yazıtları” isimli bir köşesi bulunmaktadır.

(16)

Kategori: Roman-Öykü, Video
Etiketler: ,

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.