Anne Baba Olma Sanatı-İlkim Öz
Nasıl bir annesiniz? Nasıl bir babasınız? Kuşkusuz hiçbir anne ve baba bu soruya objektif yanıt veremez. Dünyanın hem en keyifli, hem en zor ve hem de vazgeçilmez tek mesleğidir anne-baba olmak. Çevrenizdeki herkesle iletişiminizi zayıflatabilir, görüşmeme kararı alabilirsiniz ama anne ya da babacınız hayatta bir tek kişiye karşı bu kararı uygulama şansınız yoktur: çocuğunuza.
Çocuk olmak da zor, genç olmak da. Peki, ya anne-baba olmak? Siz en çok hangisinde zorlandınız? Çocuk olmakta mı, genç olmakta mı, yoksa anne-baba olmakta mı? Bu kitapta, anne-baba olarak kendinizi keşfe çıkacağınızı umuyorum.İyi keşifler…
– Anne olmak
– Baba olmak
– Kişiliğiniz ve anneliğiniz
– Kişiliğiniz ve babalığınız
– Evliliğinize anne-baba olmayı nasıl yerleştirdiniz
– Çatışmalar
– Zorluklar
YAZAR HAKKINDA
İLKİM ÖZ, Ankara’da doğdu. 1986’da Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü bitirdikten sonra, çeşitli hastanelerin psikiyatri kliniklerinde klinik psikolog olarak görev aldı. Özel rehberlik ve danışma merkezlerinde psikoterapist ve yönetici olarak çalıştı. Ankara’da yerel bir radyoda kendi konusuyla ilgili bir radyo programını altı yıl boyunca hazırlayıp sunan İlkim Öz, TRT dahil olmak üzere, pek çok radyo ve TV kanalına uzman konuk olarak katılmakta ve ana haber bültenlerinde görüşleri alınmaktadır. Bir derginin düzenlediği panelde gösterilen kısa metrajlı bir filmin senaryosunu yazmıştır. Halen kendisine ait psikolojik danışma merkezinde evlilik ve aile terapisti olarak bireysel psikoterapi, aile danışmanlığı, evlilik terapileri, gençlerle ve çocuklarla psikoterapi çalışmalarını sürdüren İlkim Öz, çeşitli dergilerin yayın ve danışma kurulunda olup, dergi ve gazetelerde yazıları da çıkmaktadır.
Çocuklar, aileler ve eşlerle ilgili çalışmalarından dolayı, Türkiye’nin pek çok il ve ilçesinde konferanslar, söyleşiler düzenlenmektedir. Çocuk sahibi olamayan eşlerle, lösemili çocuklar ve aileleriyle uzun yıllar psikoterapi çalışmalarını sürdürmüştür. Terapide Beş Soluk adlı kitabı, Türkiye’de, bir Türk terapist tarafından psikoterapi seanslarının öyküleştirildiği ilk kitap olmuştur. Kadın ve erkeklerin kişilik yapılarını, ilişkilerde ve evliliklerde yaşadıkları sorunları, Erkekler Neden Evlenir? ile Kadınlar Neden Evlenir? adlı yapıtlarında irdelerken, insanın kişilik yapısının, geçmiş yaşantılarının, şimdi içinde bulunduğu şartların ve eş seçimlerinin ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır. Yazarın bilimsel hayatı, terapileri, evlilik, kadın ve erkekler üzerindeki araştırmaları ve kitapları Alman gazeteci Hans-Joachim Löwer tarafından kaleme alınmış ve Almanya’da yayınlanan Atatürk’ün Çocukları (Ataturks Kinder) adlı kitapta yer almıştır. Bilinçaltımızın, yaptığımız her davranıştan sorumlu olduğunu savunan terapist, psikoterapi seanslarını öyküleştirerek herkesin merak ettiği “psikoterapi sürecinin” nasıl işlediğini somutlaştırmıştır. Bugüne kadar basılmış 16 kitabı olan yazar, İlkim Öz dergisini 2009’da yayın hayatına kazandırmıştır.
(51)