Saatleri Ayarlama Enstitüsü / Kürk Mantolu Madonna – Zuhal Olcay
Saatleri Ayarlama Enstitüsü – Ahmet Hamdi Tanpınar
Ahmet Hamdi Tanpınar’ın şiiri sembolist bir ifade üzerine kurulmuştur. Aynı anlatım tarzı romanlarına da zaman zaman sirayet eder. “Saatleri Ayarlama Ensitüsü” toplumumuzun bu değişme süreci içindeki durumunu, fertten yola çıkarak topluma varan bir teknikle anlatıyor.
Kürk Mantolu Madonna – Sabahattin Ali
“Her gün, daima öğleden sonra oraya gidiyor, koridorlardaki resimlere bakıyormuş gibi ağır ağır, fakat büyük bir sabırsızlıkla asıl hedefine varmak isteyen adımlarımı zorla zapt ederek geziniyor, rastgele gözüme çarpmış gibi önünde durduğum “Kürk Mantolu Madonna”yı seyre dalıyor, ta kapılar kapanıncaya kadar orada bekliyordum.”
Kimi tutkular rehberimiz olur yaşam boyunca. Kollarıyla bizi sarar. Sorgulamadan peşlerinden gideriz ve hiç pişman olmayacağımızı biliriz. Yapıtlarında insanların görünmeyen yüzlerini ortaya çıkaran Sabahattin Ali, bu kitabında güçlü bir tutkunun resmini çiziyor. Düzenin sildiği kişiliklere, yaşamın uçuculuğuna ve aşkın olanaksızlığına (?) dair, yanıtlanması zor sorular soruyor.
KİTABIN YAZARI
KİTABI ANLATAN SANATÇI
1957 yılında İstanbul’da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini İstanbul’da tamamladı. Ankara Devlet Konservatuarı’nda 5 yıllık eğitimden sonra, 1976’da Tiyatro Yüksek Bölümünü bitirdi.10 yıl boyunca İstanbul, İzmir ve Ankara Devlet Tiyatroları’nda görev aldı. Bu yıllar içinde Boş Beşik, Deli Dumrul, Othello gibi oyunlarda önemli roller üstlendi.
İki bölümden oluşan ve “Başucu Şarkıları” adını verdiği albümlerden, ilkini 2001’de, ikincisini ise 2005’te yayınladıktan sonra, Cengiz Onural’la birlikte çalıştığı “Hiçbir Yerde” müzik marketlerde yerini almıştır.
Yeditepe İstanbul, Geniş Zamanlar gibi sevilen birçok dizi ve televizyon showlarında rol alan Zuhal Olcay, müzik direktörlüğünü Gürol Ağırbaş’ın üstlendiği Mevzuhal adlı müzik programında ülkemizin önemli müzisyenlerini ağırladı.
(103)